суббота, 13 июня 2015 г.
Відрижка тухлими яйцями і пронос: причини, лікування
Такий неприємний симптом, як відрижка тухлими яйцями, є наслідком гнильних процесів в порожнині шлунка, коли утворюється в результаті газ з характерним запахом сірководню виходить в порожнину рота. Нерідко такий стан супроводжує пронос. Ця аномалія свідчить про патологічні зміни функцій травної системи. Чим це може бути викликано і які причини цієї патології? Причини Гнилісні процеси в порожнині шлунково-кишкового тракту розвиваються на тлі уповільненої моторної функції шлунка і зниженої секреції травних ферментів. У цих умовах з'їдена їжа не перетравлюється і не евакуюється зі шлунка вчасно, а застоюється, розвивається гниття сірковмісних білків в з'їденої їжі з утворенням і виділенням великої кількості сірководню. Якщо з'явилася тухла відрижка, нудота і пронос, слід негайно звернутися до лікаря-гастроентеролога або терапевта. Тільки фахівець може виявити справжні причини виниклої патології, призначивши ряд діагностичних досліджень: ФГДС або рентгеноскопія, УЗД, загальний і біохімічний аналіз крові, аналіз шлункового соку на кислотність, імунологічний аналіз, можлива біопсія слизової шлунка. Причини, що викликають появу такого симптому як відрижка тухлими яйцями у супроводі проносу різноманітні, але найбільш часта - це знижена кислотність шлункового соку на тлі гіпоацидного гастриту з хронічним запаленням слизової. Існують й інші причини даної патології: хронічний панкреатит, що супроводжується зниженою ферментативної функцією, дискінезія жовчовивідних шляхів, хвороба Крона, дуоденіт і ентерит, стеноз воротаря шлунка, кишкові бактерії і паразити, лямбліоз, кишкові інфекції (сальмонельоз), непереносимість певних продуктів. При нормальній кислотності шлункового соку спостерігається хороше перетравлення їжі та стримуються гнильні процеси. Якщо секреторна функція змінюється в бік зниження, процес перетравлення порушується. Це може бути результатом оборотних функціональних збоїв в роботі шлунка, наприклад при переїданні жирної їжі, при стресах нервового характеру. Нерідко на відрижку тухлими яйцями скаржаться діти або молоді люди. Якщо негативні впливи повторюються, гострі явища поступово можуть перейти в хронічну патологію з розвитком незворотних змін: атрофія слизової шлунка, зниження його моторної функції. Тухлу відрижку часто супроводжує пронос, причини розвитку якого пов'язані з розвитком дисбактеріозу як наслідку збоїв у травленні. У результаті відбувається надлишкове зростання патогенної мікрофлори, що призводить до появи рідкого стільця, метеоризму, порушення засвоєння поживних речовин організмом. Збій у травленні спостерігається і при захворюваннях жовчовивідних шляхів (холецистити, дискінезії), при яких вироблення жовчі відбувається в недостатній кількості і утруднений викид її з жовчного міхура. В умовах дефіциту жовчі порушується перетравлювання жирів, страждає секреторна і моторна функція кишечника. При патології підшлункової залози порушується продукція панкреатичних ферментів, що так само позначається несприятливо на процесі перетравлення їжі: знижена ферментна активність викликає розвиток гнильних процесів в порожнині кишечника, виникає відрижка тухлими яйцями, нудота і пронос. Якщо тухла відрижка спостерігається в комплексі з такими симптомами як пронос з прожилками крові, висока температура і різка слабкість, здуття живота, нудота, необхідно обстежитися на наявність хвороби Крона (гранулематозний ентероколіт). Ще однією причиною тухлої відрижки може стати вроджена чи набута непереносимість будь-яких продуктів. Наприклад, непереносимість молочної лактози при гиполактазии - дефіцит ферменту лактази, незамінного для нормального перетравлення молока. Подібними симптомами страждають хворі зі спадковою непереносимістю фруктози при вживанні фруктів і овочів, солодких соків, бобових. Гнильна відрижка яйцями характерна для такого рідкісного спадкового захворювання, як глютенова ентеропатія (целіакія). Для цієї патології характерна непереносимість злакового білка глютену, при цьому організм хворих не перетравлює хліб, крупи і борошняні вироби. Відрижка сірководнем є симптомом ще одного патологічного стану - стенозу воротаря, який розвивається в результаті множинних рубцювання виразки дванадцятипалої кишки. Пилорический відділ шлунка звужується, порушується нормальний транспорт їжі зі шлунка в тонкий кишечник, їжа застоюється в шлунку тривалий час і піддається бродінню і гниттю. Лікування і профілактика Лікування захворювань з симптомами сірководневої відрижки призначає лікар після кваліфікованого і повноцінного обстеження. Інфекційні процеси в ШКТ вимагають антибактеріальної терапії. При зниженою ферментної активності призначаються ферментні препарати, адсорбенти, засоби, що стимулюють перистальтику. При ураженні кишечника паразитами застосовують противопаразитарное лікування. При зниженій кислотності шлунка і ферментної активності як профілактичний засіб вдаються до дієти з обмеженням певних продуктів. Список таких продуктів включає: незбиране молоко, вершки і жирна сметана, бобові, деякі овочі: капуста, кабачки, томати, цибулю, фрукти: вишня, слива, цитрусові, горіхи. Так само обмежують вживання продуктів, багатих сіркою: рибні консерви, червона риба, м'ясо кролика, свинина, яловичина, індичка, курка, печінка, риба: щука, морський окунь, сардини, камбала, зубатка, курячі яйця. Відрижка тухлим і рідкий стілець - це серйозні симптоми патологічних змін в роботі шлунка і кишечника. При їх появі можна займатися самолікуванням, а слід звернутися до фахівця, особливо це стосується дітей та підлітків.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий