воскресенье, 14 июня 2015 г.
Рожа свиней: збудник, лікування, симптоми, профілактика та ліквідація. | Ветеринарна служба Володимирської області
Рожа -інфекційні захворювання, що протікає гостро або хронічно у вигляді ензоотичних спалахів, з явищами септицемії при гострій формі і симптомами ендокардиту, поліартриту і некрозу шкіри. Хворіють переважно свині 3 грудня місячного віку, можливі спалахи пики серед ягнят, індиків, качок і фазанів. До хвороби сприйнятлива людина. Збудник хвороби бактерія ерісіпелотрікс інсідіоза, пряма або злегка вигнута, стійка до факторів зовнішнього середовища і гниття. У гниючих трупах і органах свиней, заритих у землю, зберігається 10 12міс, в гною рідині-до 290дней, у фекаліях-38 78дней. Посолка і копчення НЕ знешкоджує м'ясо свинини від бактерій; при засолюванні вони зберігаються 6месяцев, в копчених продуктах-до 3месяца. Прямі сонячні промені вбивають бактерії через 10 12дней, висушування при розсіяному світлі -через 3 4неделі. Бактерії пики не стійкі до дії високої температури і дезінфікуючих засобів. Для дезінфекції застосовують 2 3% розчин їдкого натру, 20% -ву суспензію свежегашеной, 10% розчин хлорного вапна. Основним джерелом хвороби є хворі пикою свині, свині-бактеріоносії, а також гризуни і птиці. Факторами передачі збудника служать м'ясні продукти і субпродукти, отримані від хворих пикою свиней, а також корми, вода, ґрунт, гній, предмети догляду, забруднені бактеріями пики. В межах свинарника і невеликого населеного пункту механічними переносниками бактерій можуть бути домашні мухи та осінні мухи-жигалки, що харчуються кров'ю хворих пикою тварин. Для пики характерно виражена весняно-літньо-осінній сезон і захворюваність свиней від 3 до 12 місяців. Стійкість поросят-сосунов пов'язана з наявністю у них коллострального імунітету, переданого імунними свиноматками з молозивом. Природна стійкість свиней до пиці в значній мірі залежить від умов утримання та повноцінності раціону годівлі свиней. Висока зовнішня температура і підвищена вологість, погана вентиляція у свинарнику, різка зміна раціону годівлі та інші несприятливі фактори знижують стійкість свиней до пиці і сприяють переходу прихованої інфекції у свиней бактерієносіїв в клінічні форми хвороби. Перебіг і симптоми хвороби. Інкубаційний (прихований) період триває від 1 до 8днів і більше. Залежно від вірулентності збудника, віку і вгодованості порося, а також шляхів проникнення інфекції хвороба протікає блискавично, гостро, підгостро і хронічно. Блискавичний перебіг буває дуже рідко, у свиней 7 10міс знаходяться на відгодівлі в задушливих, погано вентильованих приміщеннях або при транспортуванні. Характеризується підвищенням температури тіла (понад 40,5о С), різким пригніченням, відмовою від корму і серцевою слабкістю. Протягом декількох годин порося гине. Гостре перебіг. Хвороба починається з раптового підйому температури до 42 о С-43 о С ознобом, відмовою від корму, загальною слабкістю, пригніченням, спрагою, повною втратою апетиту, розладом серцевої діяльності, атонією і запором з боку шлунково-кишкового тракту, сменяющимся проносом. Часто спостерігається кон'юнктивіт. У окремих свиней відзначається блювота. Свині насилу пересуваються, більше лежать, зарившись у підстилку. Через ослаблення серцевої діяльності і наступаючого набряку легенів дихання утруднене. Синюшна забарвлення шкіри в області подчелюстного простору, шиї, черевної стінки, промежини. Іноді через 1 2дня від початку захворювання на шкірі в області шиї, спини, боків і голови з'являються ерітемние плями блідо-рожевого кольору, що переходять потім в темно-червоний колір. Гострий перебіг хвороби триває 2 4дня і при ненаданні ветеринарної допомоги закінчується відмінком. Підгострий перебіг (кропив'янка) пики характеризується підвищенням температури тіла до 41о С і вище, слабкістю, зниженням апетиту і підвищеної спрагою, запором, кон'юнктивітом. Через 1 2дня на шкірі в області спини, боків, голови і шиї з'являються запальні припухлості, спочатку безбарвні, а потім темно-бурого кольору. Дані припухлості мають часто квадратну, ромбическую, прямокутну і округлу форми величиною від 1? 2 до 3? 4см і більше. Дані припухлості на шкірі іноді зливаються. З моменту появи таких шкірних висипань загальний стан хворої свині поліпшується. При доброякісному перебігу хвороби плями поступово бліднуть, при важкому перебігу хвороби омертвілі ділянки шкіри відторгаються, заміщаючи рубцевої тканиною. Кропивна форма хвороби зазвичай триває 7 12дней і в основному, особливо при своєчасному лікуванні, протікає доброякісно, ??закінчуючись одужанням тварини. Хронічний перебіг є наслідком гострого, підгострого переболевания пикою, а також на грунті латентної інфекції. Хронічний перебіг пики супроводжується ураженням серця (бешихових ендокардит), суглобів і некрозом шкіри. При поліартриті запалюються скакальні, тарзальной і іноді Путова і Карпальний суглоби кінцівок. Суглоби припухлі і хворобливі, через що свині насилу пересуваються. У важких випадках настає деформація хворих суглобів і атрофія м'язів кінцівок. У хворих свиней відзначається виснаження, відставання в рості, венозний застій (синюшність вух), поступово посилюється розлад серцевої діяльності, що виявляється прискореним і посиленим серцебиттям. У супоросних свиноматок в останній стадії вагітності рожа може супроводжуватися абортами. Хронічний перебіг може тривати місяцями і закінчується одужанням або відмінком. Діагноз. Прижиттєвий діагноз на пику ветспеціалісти ставлять на підставі клінічних ознак хвороби, епізоотологічних даних та отримання позитивного лікувального ефекту від лікування протіворожістой сироваткою з антибіотиками. Посмертний діагноз ставиться комплексно на підставі клініки, епізоотології, даних патвскритія (виявлених септичних процесів у внутрішніх органах і шкірі) іобязательного позитивного результату бактеріологічного дослідження у ветеринарній лабораторії. При встановленні діагнозу пики свиней у господарстві Постановою Губернатора області вводяться обмеження за умовами яких забороняється: ввіз і вивіз свиней всередині господарства та населеного пункту; вивіз не знезараженими м'яса, отриманого в результаті вимушеного забою свиней; вивезення призначених для згодовування свиням кормів, з якими був контакт хворих свиней. Проводяться спільні профілактичні заходи: створення нормальних умов утримання та повноцінної годівлі; систематична прибирання гною, очищення території свинарника, приміщень і періодична дезинфекція; спільно з Росспоживнаглядом в населеному пункті проводяться дератизаційні заходи по знищення гризунів. Хворих пикою свиней піддають лікуванню гіперімунною протіворожістой сироваткою в поєднанні з антибіотиками пеніцилінової групи (натрієва або калієва сіль пеніциліну, біцилін-3, біцилін-5). Антибіотики в дозі 10 20 тисяч ОД на 1кг живої маси розчиняють в протіворожістой сироватці з розрахунку: поросятам сосунам 5 10мл, подсвинкам вагою до 50кг 30 50мл, свиням вагою більше 50кг 50 75млсивороткі і вводять внутрішньом'язово в завушні область голови свині. Лікування проводять 2 рази на день до одужання свині (зазвичай 3 4дня), відповідно до настановами щодо їх застосування. Одночасно проводиться симптоматичне лікування (серцеві та проносні засоби). Видужали свиней повертають до загального свинарник після дезінфекції шкірних покривів і кінцівок, але не раніше ніж через 10 днів після їх одужання та вакцинації проти пики всіх свиней свинарника, в який вони вводяться. Для вакцинації проти пики застосовують живі та інактивовані вакцини: депонированную вакцину проти пики свиней, концентровану гідроокісьалюмініевую формолвакцину проти пики свиней. Вакцинація проводиться тільки клінічно здоровим поросятам з 2-х місячного віку. Вакцину вводять дворазово з інтервалом 12 14днів. Тривалість імунітету після вакцинації до 6месяцев. Тому в свинарському господарстві вакцинацію проти пики свиней треба проводити двічі протягом року. Клінічно здорових свиней неблагополучного свинарника і населеного пункту вакцинують проти бешихи, спостерігаючи за ними протягом 10 днів. У разі захворювання вакцинованих тварин їх ізолюють від основного стада і проводять лікування, як при пиці. Після кожного випадку виділення хворих свиней проводиться механічне очищення підлоги і стін верстатів, їх мийка та дезінфекція освітленим розчином хлорного вапна з вмістом 3% активного хлору або гарячим 4% розчином їдкого натру. Карантин з неблагополучного свинарника і населеного пункту знімають Постановою Губернатора області через 14 днів після останнього випадку одужання хворої тварини, проведення ретельної механічної очистки і заключної дезінфекції приміщень, вигульних дворів і предметів догляду, а також вакцинації всього свинопоголів'я проти пики. Профілактика. Профілактика пики свиней будується на суворому дотриманні ветеринарно-санітарних правил і технологічних вимог щодо розміщення, догляду та годування свиней, а також їх транспортуванні. Репродукторні і відгодівельні групи необхідно комплектувати тільки здоровими, вакцинованими проти пики, свинями, попередньо витримуючи їх перед введенням в загальне стадо в карантині протягом 30днів. Власники тварин не повинні допускати згодовування свиням збірних харчових і боенских відходів в незнешкоджених шляхом проварювання вигляді. Необхідно регулярно проводити прибирання гною і поточну дезінфекцію приміщень, планову боротьбу з гризунами та мухами, як можливими джерелами і переносниками збудника хвороби. Основною умовою попередження спалахів пики в свинарських господарствах є регулярна поголовна вакцинація свиней з 2-х місячного віку проти пики. Для вакцинації використовують живу вакцину з штаму ВР-2, депонированную вакцину з штаму Д. Ф. Конєва і концентровану гідроокісьалюмініевую формолвакцину. Вакцинація проти пики проводиться відповідно до настановами по застосуванню вакцин. З урахуванням епізоотичного стану господарства, при наявності показань дозволяється одночасна вакцинація свиней проти бешихи, чуми, пастерельозу і паратифів. Знову народжуваний молодняк, відібраний від свиноматок у 26 або 45-денному віці, вакцинують проти бешихи через 15 20дней після відлучення, але не раніше ніж через 5днів після формування групи.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий