четверг, 18 июня 2015 г.
Калина. Травник. Народні рецепти і Магія
Калина. Травник. Народні рецепти і Магія Чергова стаття про трави, які наші предки і сучасні травники збирають і застосовують в різних цілях, будь то цілительство або магія. Тут ми познайомимося з таким рослиною, як Калина і розглянемо кілька рецептів, які зможуть допомогти вам в якихось життєвих ситуаціях. Далі ми дізнаємося про два способи застосування цього чудодійного рослини. В першу чергу дізнаємося про її магічних здібностях, а потім розглянемо фармакологічні, медичні, лікувальні властивості, рецепти з калини, збирання, зберігання та багато іншого. Калина здавна вважається символом краси і мужності. Кісточки цієї рослини зовні нагадують маленькі сердечка. З цим пов'язано повір'я, що це серця дівчат, які заводили ворогів (татаро-монголів) в непрохідні ліси, що б ті не змогли вибратися. Вороги вбивали хоробрих дівчат і з їх крові виросла калина. Квітами калини прикрашали весілля, клали їх на столи, прикрашали короваї та інші страви і робили з калинового цвіту весільні вінки. Магія Калини: Калина - начебто звичайне рослина, яка росте в лісах, у багатьох городах, садах або на присадибних ділянках. Однак слов'яни ставилися до калини з особливою повагою. Травниця дбайливо збирали її, зберігали, виготовляли настоянки і зілля. Взагалі, калина вважається, ні більше, ні менше - рослиною магів і чаклунів. Вживання плодів цієї рослини, або зелий, які з нього виготовляються, можуть дати надзвичайну ясність розуму, раптове осяяння, розуміння вирішення проблеми, а також знайти відповіді на питання. Можна сказати, що калина діє подібно блискавки Бога Перуна - потужним ударом вганяючи в людини потрібні Велесова знання і мудрість. Ясність, осяяння та інші здібності калина дає не тільки своїми плодами, а й іншими частинами свого "тіла". Наприклад, маги використовують спеціальні намиста, які робляться з гілочки калини, розрізаної на частини і нанизаної на нитку. Такі намиста надягають під час магічних сеансів. Намиста з калини здатні дати людині ясновидіння, яснослухання і розуміння того, що відбувається в даний момент. Крім того, такі калинові намиста можуть носити ті, хто мріє стати ясновидцем і бачити те, чого не бачать інші. Намиста з калини в давнину носили не тільки люди, близькі до волховству і чаклунства, а й ті, хто просто хотів відлякати від себе злі сили, недобрих людей, нещастя, а також побоюються отруєння. Як амулет вони можуть допомогти і гравцям бути постійно у виграші. Шматочки кореня калини можуть допомогти згладити проблеми і знайти те, що хочеш, наприклад якусь річ, потрібну людину або навіть хорошу роботу. Для того, що б шматочок кореня почав діяти, його потрібно покласти в посудину, який наповнений спиртним напоєм, найкраще домашнім пивом або медовухою. Коли потрібна сила або допомогу, потрібно витягнути корінь і натерти їм руки, або взяти з собою в кишені, гаманці або іншому місці, в залежності від ситуації. Медицина і рецепти: Калина Звичайна (Viburnum opulus L) вважається цілющою не тільки в народній медицині, а й визнана офіційною медициною. Калина являє собою чагарник висотою 3 метри і вище. Цвіте в кінці травня - початку червня, квіти білі. Плоди збирають в кінці серпня, вересні та жовтні. Кору збирають у квітні і травні. Для збору використовуються квіти, плоди, кора, в старовинних травниках описаний ще й збір коріння. Кора містить дубильні речовини та інші корисні складові, які надають кровоспинну дію, в'яжучий, протизапальний. Крім того, в корі містяться смолисті речовини, органічні кислоти (оцтова, валеріанова, мурашина, лінолева, пальмітинова, аскорбінова), вітаміни К і C. Сфера застосування настоїв і екстрактів з кори воістину різноманітна. Далі я наведу кілька особливо корисних цілющих рецептів, які ви можете випробувати самостійно. Варто лише сказати, що в офіційній медицині, екстракти і відвари калини призначають жінкам: при маткових кровотечах, для попередження викидня, в післяпологовий період, при менструаціях; всім іншим: при геморої, захворюваннях шлунково-кишкового тракту і т. д. У народній медицині помічена практика застосування настою калини при епілепсії, неврастенії, істеричних припадках, нервових зриви, гастриті, коліті, захворюваннях печінки, гіпертонії, захворюваннях шкіри і т. д . Офіційні дослідження показали, що настій кори підвищує силу скорочень серця, покращує травлення. Крім того, слов'янські травники / ци призначають цей засіб одужуючим, як зміцнювальний засіб, який підвищує імунітет і закріплює стан організму. Крім того, відваром кори промивають рани, як загоює й протимікробним засобом. Також кору використовували і використовують для лікування туберкульозу легенів, бронхіті, кашлю, астми, загалом - захворювань дихальних шляхів. Рецепти з кори і коренів Калини: 1. Півсклянки кори на півтори склянки окропу закривається і нудиться на водяній бані 30 хвилин. Вимкнути і дати охолонути в закритому вигляді. Остуджений відвар процідити віджимаючи, злити і давати хворому при кашлі та астмі - по чверті склянки тричі на добу після їди. При шкірних хворобах таким відваром можна робити примочки. Так само допомагають примочки на очі при гнійному кон'юнктивіті. Допомагає цей настій і при діареї (пронос). Потрібно давати хворому пити настій по чверті склянки кожні 3 години натощак.2. Відвар лікувальний калинову кори. 1 ст. ложку подрібненої кори залити 250 мл окропу, кип'ятити 30 хв, дати настоятися 2 години, потім процідити. Пити по 50 мл 3 рази на день перед їжею. Такий відвар корисний при судинних спазмах, маткових кровотечах, геморої, безсонні, неврозах, гастритах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки. Він також знижує рівень холестерину в крові, покращує обмін речовин в організмі. Зовнішньо можна використовувати для ванн при золотусі, гнійничкових ураженнях кожі.3. Відвар з кори і кореневищ - допомагає при сильній пітливості. Потрібно приготувати відвар і додавати його в ванночки для ніг, або в ванну для тіла. Для відвару береться по склянці кори і нарізаних кореневищ, заливається двома літрами окропу і нудиться на дуже повільному вогні. Через сорок 45/60 хвилин вогонь вимкнути і залишити остигати. Остиглий настій треба зцідити і додавати у воду для ванни. При грибкових захворюваннях ніг корисно протирати уражені місця чистим настоем.4. Ванни з відваром коренів калини звичайної застосовуються при ревматизмі. 30 г подрібнених сухих коренів беруть у розрахунку на 1 л води. Кип'ятять 20 хвилин, проціджують. Ванну (36-37 градусів) приймають перед сном. Курс лікування 14-18 ванн. Рецепти з квітів Калини: 1. Чай з калинового цвіту знімає нервову напругу, заспокоює, має легкий лікувальним сечогінну властивість. Корисно пити як гарячим, так і холодним, а так само робити примочки на втомлені і набряклі глаза.2. Настій з квіток калини. 1 ст. ложку квітів залити 1 склянкою окропу, настояти, тепло укутавши, 40 хв, процідити. Пити по 2 ковтки 3 рази на день за 0,5 години до їжі. Допомагає від золотухи, різних висипів. Таким настоєм можна промивати рани. Настій з квіток калини також корисний при гастритах зі зниженою кислотністю і хворобливих менструаціях. Відвар і настій калинових квітів хороший відхаркувальний, потогінний засіб при респіраторних інфекціях. Володіє терпкою ефектом при діареї, шлункових кольках. Вживають його для поліпшення травлення, при жовчо і сечокам'яній хворобах. Зовнішньо - при туберкульозі шкіри, діатезі, екземі. Калиновим настоєм при ангіні добре полоскати горло, використовують його і для промивання ран. Рецепти з ягід Калини: Ягоди використовують як для приготування різних страв - киселю, джему, варення, компоту і т. Д., Так і для виготовлення настоянок, які також надають протимікробну дію. У плодах калини знаходиться інвертний цукор, дубильні речовини, аскорбінова кислота, пектин. У насінні міститься до 21% жирної олії. Породіллям давали пити настій з ягід калини з медом. Квіти калини у вигляді настою вживають при простудних захворюваннях, а так само під час лікування діатезу, екземи, дерматітов.1. При лікуванні екземи мокнучій взяти столову ложку спиртового настою ягід, змішати з потовченими в порошок насінням-кістянками. Звернути в кашку і змащувати болящі места.2. Три з половиною столових ложок ягід розтерти в ступці, залити, поступово помішуючи, трьома склянками окропу, настояти протягом 4 годин, процідити. Приймати по 1/2 склянки 4 5 разів на день до їжі (заспокійливий засіб). Такий настій допомагає при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, судинних спазмах, гастритах, колітах, виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, застуді. Зовнішньо настій можна використовувати при носових кровотечах (тампони, змочені настоєм, ввести в порожнину носа), для змазування шкіри при висипах, золотухе.3. На зимовий період добре заготовляти сік з калинових плодів. Він прекрасно зберігається в холоді без консервації і служить незамінним засобом при застудах. Можна так само заморожувати ягоди калини. І в зимовий період готувати з них гарячий напій при застудах. Півсклянки ягід на дві склянки окропу і в готовий напій додати ложку натурального меда.4. Настій калинових ягід з медом. Розтерти 40 г плодів калини, залити їх 200 мл гарячого меду, настояти 2 години. Приймати по 1 ст. ложці 4 рази на день після їди. Таким настоєм лікують гіпертонічну хворобу, кашель, бронхіальну астму. Ягоди, зварені на меду, корисні при кашлі, захворюваннях верхніх дихальних шляхів і набряках серцевого проісхожденія.5. Сік з калинових ягід. Готують сік так: ягоди миють у холодній воді, потім злегка підсушують і віджимають сік. При цьому необхідно мати на увазі, що в шкірці ягід міститься гіркота, тому при обробці ягід намагатися сильно на них не тиснути. Потім потрібно сік змішати з цукром у співвідношенні 1: 1. А щоб цукор краще розчинився, сік трохи підігрівають. Потім його розливають по банках, закривають і зберігають у прохолодному місці. Чим довше зберігається сік, тим менше в ньому залишиться горечі.6. Ще один рецепт соку з калинових ягід. При приготуванні соку ягоди можна і не віджимати, а просто розкласти їх у скляні банки приблизно на третину обсягу, а зверху засипати цукром так, щоб банку виявилася заповненою повністю. Банки нещільно прикривають і зберігають у прохолодному місці, але не на морозі. Через півроку вийде калина у власному соку. Сік з плодів калини потрібно пити по 50 мл 2-3 рази на день. Він добре допомагає при бронхіальній астмі, гіпертонічній хворобі, болях в області серця, печінки. Також його застосовують при гастритах, болісних менструаціях. Соком можна полоскати порожнину рота і горла при ангінах, захворюваннях ясен, протирати шкіру при лишаях, а шкіру обличчя при висипах і вуграх. Підігрітий сік калини з медом добре допомагає від кашля.7. Цілющий напій для тих, хто страждає гіпертонією, серцево-судинними захворюваннями, атеросклерозом, хронічною втомою. Плоди калини, шипшини, горобини, глоду, родзинки, курагу (або чорнослив), взяті в рівних кількостях по 1 ст. ложці, заливають 1 л окропу і настоюють 5-6 годин в термосі (можна нагрівати на водяній бані 30 хвилин). П'ють як чай.8. Напій з калини з листям смородини і м'яти. Таке питво добре допомагає при простудних захворюваннях, захриплості. Беруть по 1 ст. ложці листя м'яти і подрібненого листя чорної смородини, заливають окропом, розминають приблизно 0,5 кг калинових ягід, все перемішують, додають 2 ст. ложки меду. Суміш прогрівають, але не кип'ятять. Коли настоїться, п'ють як чай. Рецепти краси з калини: 1. Ягоди калини прекрасний косметичний засіб. Щоб позбутися від прищів, вугрів, веснянок свіжим соком ягід калини протирають кожу.2. Серветку, змочену соком ягід, треба накласти на шкіру на 10 хвилин, ще раз змочити і знову тримати 10 хвилин. Потім умитися теплою водою. Шкіра стане чистою і пружною, зникнуть пігментні плями, якщо вмиватися настоєм з ягід або робити з соку примочки і компресси.3. При жирній шкірі можна робити таку маску для обличчя: сік калини змішати зі збитим яєчним білком один до одного і нанести на шкіру на 30 хвилин. Крім того: Молоді гілки калини застосовують у вигляді відвару при золотусі. З насіння калини готують каву, який має тонізуючу дію, який також рекомендується при запорах. При захворюваннях серця кращий засіб їсти ягоди калини з кісточками. При кашлі, ангіні, проносі, жовтяниці вживають ягоди калини, протерті з цукром. А відвар з товчених кісточок-насіння має тонізуючу і бадьорить властивістю. ! Лікарі не рекомендують вживати калину, без призначення, при вагітності, підвищеної згортання крові, при подагрі і хворобах нирок. Збір та зберігання: Ягоди найкраще збирати в суху погоду, зриваючи їх разом з ніжками або гілочками, щоб не пошкодити плід. Після цього їх сушать на горищах, підвішуючи вниз головками, або нещільно укладаючи на сухий настил. Так само сушити можна в печі при температурі в районі 60 градусів, але так, щоб не допустити підгоряння. Після того, як плоди висушені, їх необхідно перебрати, відокремити від них гілочки і ніжки, а також видалити зіпсовані ягоди. Плоди калини дуже добре зберігаються в неопалюваних приміщеннях, наприклад, на горищі або в підвалі. Так само для цих цілей цілком підійде звичайний холодильник. Сік або роздавлені плоди добре зберігаються, коли він змішані цукром в пропорціях один до одного. Кора збирається по весні, коли ще не розпустилися бруньки і тільки-тільки починається сокорух. Тоді кору легко відокремити від дерева, і вона володіє найсильнішими властивостями. Зрізають кору різними способами, але в основному це робиться так: Перед зняттям кори гострим ножем роблять два напівкільцевих надрізу на відстані 20-25см один від іншого і два поздовжніх надрізу, після цього кора знімається. Кору необхідно підсушити, як і ягоди. Кора готова, коли вона з тріском ламається. Зберігати можна в мішках або в пакетах в добре провітрюваному приміщенні. Наостанок звернення до Матінки-Землі під час збору лікарських трав і рослин: Гой, Земля єси сира, Земля запеклими, Матір нам єси рідна, Всіх нас породила, вспо, вигодувала І угіддям наділила. Заради нас, своїх дітей, настійок єси народ і злак всякий напоїла Польгуй біса отгоняті І в хворобах помогати. Повели з себе урваті Різних надобе, угодьев Заради Польгуй на живіт.
Подписаться на:
Комментарии к сообщению (Atom)
Комментариев нет:
Отправить комментарий