суббота, 13 июня 2015 г.

антацидний гастрит

Хто не чув про гастрит (запалення слизової оболонки шлунка)? .. Навіть школярі сьогодні знають, що якщо харчуватися неправильно і багато нервувати, то можна заробити симптоми цього захворювання біль в животі і печію. Однак антацидний гастрит це вже зовсім інша історія. Що таке анацидний? Слово Ацідум перекладається з латинської мови медиків як кислота, тобто анацидний повна відсутність кислоти. Соляна кислота, яка виробляється в шлунку, відіграє важливу роль у травленні. Без неї неможливо було б перетравлення білків в кишечнику. Але вироблятися вона повинна в строго певній кількості. Якщо більше норми ми маємо справу з гіперацидному гастритом. І тоді пацієнта мучать печія, болі, важкість у шлунку. Коли кислоти мало це гіпоацидного форма гастриту. Сьогодні ж ми поговоримо про те, як почувають себе пацієнти з анацидном формою недуги. Симптоми хронічного гастриту з нульовою кислотністю Є прояви, які характерні для анацидного ураження слизової шлунка: біль у животі, під ложечкою; відчуття тяжкості в тій же області, особливо після їжі; запори; проноси; іноді повна відсутність симптомів і випадкове виявлення хвороби при обстеженні. Тут ми впритул підійшли до методів обстеження шлунка та його кислотності. Як визначають кислотність шлункового соку Щоб визначити, анацидном форма захворювання або якась інша, хворому натщесерце вводять в рот вузьку трубочку з маленькими електродами. Далі зонд просувають в шлунок і знімають зі слизової оболонки свідчення. Вони висвічуються на приладі, за яким стежить лікар. Цей метод називається внутрижелудочная р Н-метрія. При анацидном гастриті р Н зазвичай знаходиться на рівні 5-6. Про нульовій кислотності кажуть, коли цифра досягає 6,5-7. Не всі лікарі згодні з тим, що у пацієнтів буває нульова кислотність. Вони вважають, що в організмі все одно виробляється невелика кількість кислоти для перетравлення білка. Роль соляної кислоти в організмі Соляна кислота виконує в людському організмі кілька функцій: бактерицидний ефект забезпечує знищення шкідливих бактерій, без цього слизова оболонка часто запалюється, що веде до частих розладів кишечника; активну участь у перетравлюванні білків (до речі, недолік соляної кислоти призводить до симптомів зниження імунітету хронічна втома і навіть пухлинні захворювання). Тому такі пацієнти повинні хоча б один раз на рік проходити ендоскопічне обстеження шлунка. кислота бере участь і в забезпеченні нормальної перистальтики, тому запори так часто супроводжують зниження кислотності. І, хоча антацидний гастрит часто протікає безсимптомно, ці непрямі ознаки повинні насторожити лікаря-гастроентеролога. Лікування гастритів з низькою кислотністю На жаль, причини такого явища недостатньо вивчені, тому застосовується найчастіше симптоматична терапія. Досить часто у родичів відзначається таке ж захворювання, що підтверджує спадкову теорію недостатності шлункових ферментів. Лікарі призначають при необхідності антибактеріальні засоби, а також ліки, що підсилюють вироблення соляної кислоти. Добре підходять для лікування і народні засоби: свіжий сік подорожника, настій з чорносливу (потрібно на ніч залити окропом кілька ягід), трав'яні збори. До лікування ферментними препаратами підходити потрібно обережно, тільки після консультації з гастроентерологом. Це пов'язано з тим, що сьогодні в аптеках з'явилося безліч дорогих ферментних ліків, але нерегулярний або неправильний їх прийом може тільки погіршити стан. При лікуванні призначаються і препарати, що підсилюють перистальтику кишечника. Якщо в патологічний процес втягується жовчний міхур, то прописуються трав'яні збори, які допомагають вивільненню жовчі з міхура (жовчогінні). Лікування анацидном форми захворювання за допомогою дієти Дієтою можна вилікувати мало не всі захворювання, а вже хворобі шлунка тим більше. У нашому випадку дієтичні рекомендації наступні: потрібно уникати грубої, а також смаженої і жирної їжі; готувати їжу треба тільки на рослинному або топленому маслі (бо тугоплавкі тваринні жири засвоюються такими пацієнтами гірше); салати зі свіжих овочів найкраще поєднувати з вареними овочами (їжа не повинна бути грубою, але повинна стимулювати вироблення травного соку); приймати їжу в певний час і в невеликій кількості (це не означає, що ви повинні жити строго по будильнику, просто розподіліть їжу на 5-6 прийомів і дотримуйтеся цього розпорядку). Така дієта не тільки поліпшить ваше самопочуття, але і позбавить від неприємного запаху з рота, частого супутника людей з анацидного гастритом. А тепер подивіться відео про те, як впоратися з цим захворюванням:

Комментариев нет:

Отправить комментарий